Vraag en antwoord

Heeft u nog vragen? Kijk dan in onderstaande rubrieken of uw vraag erbij staat. Staat uw vraag hier niet bij? Mail dan naar ....

Nieuwe prothese
Onderhoud en reiniging
Draaggewoonten
Controle
Reparatie
Tips
Nieuwe prothese

Waarom voelt mijn nieuwe kunstgebit anders aan dat het oude?

Het nieuwe kunstgebit heeft een afwijkende vormgeving dan het oude. Ook de tanden en kiezen raken elkaar op een andere manier. Hierdoor kan het nieuwe kunstgebit in het begin voor wat ongemak zorgen. Mogelijke klachten zijn: moeilijk kunnen kauwen, moeilijk praten, slissen, gevoelige spieren in het gezicht of gevoelige kaakgewrichten. Heeft u dusdanig veel problemen dat u geneigd ben het nieuwe kunstgebit niet meer te dragen, neem dan contact met ons op.

Het dragen van mijn nieuwe kunstgebit is pijnlijk, hoort dit?

Het nieuwe kunstgebit kan in het begin pijn veroorzaken. Bij het plaatsen van het kunstgebit zat het prima, maar na een paar dagen kan het strakker aanvoelen rond de kaken. Dit kan pijnklachten veroorzaken. Slijp of vijl nooit zelf aan uw kunstgebit. Dit kan ten koste gaan van de pasvorm. Neem contact met ons op, zodat de tandprotheticus u met een eenvoudige correctie van de pijn kan afhelpen. Let erop dat u geruime tijd, voordat u naar de praktijk komt het gebit draagt, zodat hij kan zien waar de pijnlijke plaats zich bevindt.

Mag ik vast voedsel eten met een nieuw kunstgebit?

Eén van de belangrijkste functies van uw gebit is het kauwen van voedsel. Met het nieuwe gebit voelt dat wat onwennig en zult u voorzichtig zijn. Het is echter niet nodig uitsluitend vloeibaar voedsel te eten. U mag meteen alles proberen. U ervaart zelf het beste wat wel en wat niet kan. Als u veel problemen ondervindt, neem dan gerust de eerste paar dagen wat zachter voedsel, maar probeer zo snel mogelijk uw oude eetpatroon op te pakken. Wanneer blijkt dat het eten van harder voedsel echt niet gaat, dan kunt u contact met ons opnemen.

Hoe komt het dat mijn eten niet of anders smaakt?

In het begin kan het voorkomen dat de smaak door de nieuwe prothese iets afneemt. Dit zal zich vaak na korte tijd herstellen.
Sinds ik een nieuw kunstgebit heb loopt, er speeksel uit mijn mond of ik heb een droge mond. Gaat dat vanzelf weg?
Het is mogelijk dat u last heeft van teveel of juist te weinig speeksel. Dit is een vaak voorkomend probleem dat na enige tijd zal verdwijnen.

Hoe komt het dat ik niet meer duidelijk spreek?

De spraak kan enige tijd gehinderd zijn door het nieuwe kunstgebit. Enkele klanken zoals de ‘s’, de ‘t’ en de ‘d’ kunnen in het begin problemen geven. Dit is normaal. Meestal gaat het na verloop van enkele dagen veel beter. Zonodig kunt u hardop lezen, om ervoor te zorgen dat alles weer gaat klinken, zoals u gewend was.

Mijn gezicht lijkt dikker. Is dat normaal?

Als u in de spiegel kijkt, zult u erg moeten wennen. Door de prothese kan de bovenlip wat ‘voller’ zijn en het gezicht wat minder ingevallen. Dit is volkomen normaal en zal na verloop van tijd wennen. De enige manier is echter door het kunstgebit te dragen.

Kan ik spierpijn hebben aan de kauwspieren?

Doordat uw mond met het nieuwe gebit vaak voller is en de kiezen eerder op elkaar komen, moeten ook de spieren aan deze nieuwe manier van bijten wennen. In het begin kan het gebeuren dat u een soort spierpijn aan de kauwspieren voelt. Hoewel dit erg vervelend kan zijn, is het toch belangrijk het nieuwe kunstgebit te blijven dragen, zodat ook de spieren zo snel mogelijk gewend raken. Bel voor blijvende problemen met uw tandprotheticus, zodat hij samen met u naar een oplossing kan zoeken.

Ik kan mijn nieuwe kunstgebit niet uitkrijgen. Wat moet ik doen?

Als u uw prothese ’s avonds niet uitkrijgt, heeft deze een uitstekende pasvorm. Door met water uw mond te spoelen, wordt het vacuüm tussen het gebit en het tandvlees verbroken en kunt u het gebit makkelijk uitdoen.
Onderhoud en reiniging

Hoe verwijder ik tandsteen op mijn kunstgebit?

Tandsteen is niets meer dan kalk in uw speeksel, dat zich afzet op uw kunstgebit. Dit komt het meest voor aan de binnenzijde van het ondergebit en aan de zijkanten bij het bovengebit, ter hoogte van de kiezen. Dit is erg moeilijk te verwijderen. Een handig trucje is dan om het kunstgebit een hele nacht in een bekertje pure keukenazijn te leggen. Gebruik niets anders en ga vooral niet met een mesje aan het kunstgebit krabben. Hiermee beschadigt u de prothese.

Mag ik mijn gebit ’s nachts dragen?

Wanneer u gaat slapen, moeten uw kaken rust krijgen. Uw kunstgebit is wel een vervanging van uw eigen tanden, maar is nog steeds een hulpmiddel dat niet in de mond hoort. Daarom is het beter uw kunstgebit voor het slapen gaan uit te doen. Vindt u het echter vervelend om met een lege mond te slapen, dan adviseren wij het ondergebit uit te doen en het bovengebit in te houden. Mocht u uit gevoelsoverwegingen toch uw hele kunstgebit dag en nacht willen dragen, laat dan uw mond en kunstgebit vaker door uw tandprotheticus controleren.

Hoe vaak moet ik op controle komen?

Om pijn te voorkomen en om loszitten van het kunstgebit tijdig te kunnen constateren, is het aan te bevelen minstens een keer per twee jaar naar uw tandprotheticus te gaan voor controle. Het is verstandig dit advies op te volgen, ook als u geen klachten of problemen heeft. Het slinken van de kaken gaat namelijk zo ongemerkt dat het in eerste instantie niet opvalt.

Als u regelmatig teruggaat voor controle, houdt uw tandprotheticus alles voor u in de gaten. Hij kan uw kunstgebit weer goed passend maken of u op tijd aanraden om een nieuw kunstgebit te laten maken. Meestal is een kunstgebit na vijf tot tien jaar versleten. De tandprotheticus controleert of uw hele mond nog goed gezond is. Vooral bij mensen met en slechts passend kunstgebit of bij mensen die een kunstgebit al jarenlang dragen, kunnen mondafwijkingen ontstaan. Wij verkomen liever problemen, voordat ze ontstaan.

Is mijn kunstgebit te repareren?

Na verloop van tijd kan het gebeuren dat tanden van het kunstgebit afbreken, loskomen of een beetje beschadigen. Tevens komt het voor dat een kunstgebit scheurt of in twee stukken breekt. Daarnaast kan de prothese los gaan zitten door het slinken van de kaken.
U kunt bij ons terecht om dit te laten herstellen. Wanneer reparatie van uw kunstgebit regelmatig voorkomt is het tevens verstandig het gebit te laten controleren. Vaak is er een oorzaak voor terugkerende problemen en kan uw tandprotheticus u de oplossing bieden.

Tip: Wanneer u het kunstgebit boven de wastafel schoonmaakt, laat daar dan een laagje water inlopen of leg er een handdoek in. U voorkomt daarmee schade als het kunstgebit valt.

Hoe komt het dat mijn gebit steeds losser gaat zitten?

In de loop der tijd zal uw mond veranderen. U kaken slinken als er geen tanden en kiezen meer in zitten en er voortdurend door een kunstgebit op gedrukt wordt. Uw kunstgebit blijft steeds even groot, waardoor er ruimte ontstaat tussen het kunstgebit en de kaak. Als het kunstgebit niet goed meer past, kan het op sommige plaatsen zwaarder gaan drukken. Krijgt u hierdoor pijn, neem dan contact met ons op voor een controle van het kunstgebit. Als het kunstgebit nog niet versleten is, kan de tandprotheticus een ‘voering’ aanbrengen in de prothese, waardoor het geen problemen meer veroorzaakt. Na aanpassing kunnen er enkele pijnplaatsen optreden als gevolg van het strakker zitten van het kunstgebit. Ook hiervoor kunt u contact met ons opnemen.

Tips

  • Doe het kunstgebit 's nachts uit
  • Laat uw kunstgebit en mond iedere twee jaar controleren
  • Repareer nooit zelf uw gebit
  • Gebruik kleefmiddelen alleen in noodgevallen
  • Vul de wasbak met water voordat u het kunstgebit gaat reinigen
  • Reinig ook de kaken en het tandvlees
  • Gebruik geen chemische middelen voor reiniging van het kunstgebit
  • Nuttig de eerste dagen zacht voedsel

Informatiepakket

Heeft u een vraag of opmerking of wilt u het informatiepakket aanvragen?
Vul het formulier in ``link : opmerking`` en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op of we sturen het informatiepakket zo spoedig mogelijk op. Of bel 0341 495948
Heeft u een klacht? Neem dan via ons klachtenformulier met ons op, zodat wij het probleem samen kunnen oplossen. Komen we er samen niet aan uit, dan kunt u zich (afhankelijk van de situatie) wenden tot de ONT, NVM, NMT, ANT of het  Informatie Punt Miradenture 0341 495948 tav Dhr Mirabediny

Producten

Submit

Over ons

Submit