Weekendreparatie

shutterstock_764763844

Het beschadigen van een prothese komt altijd ongelegen. Wat als uw gebit net breekt als u naar een belangrijk diner moet in het weekend? Of een tand laat los als u op het punt staat naar een feest te gaan?

Reparatie gebitsprothese.

Do’s en don’ts bij een kapot kunstgebit

Gaat uw kunstgebit stuk? Raak dan niet in paniek; een kunstgebit kan meestal snel gerepareerd worden. Een paar dingen die u wel en beter niet kunt doen bij een kapot kunstgebit:

Niet doen !!!!!

 • Zelf lijmen. Het lijkt verleidelijk om zelf uw kunstgebit reparatie te doen met een druppeltje superlijm, maar dit is niet verstandig. De lijm zal niet lang houden en reageert bovendien met de kunsthars waarvan uw prothese is gemaakt. Daardoor kan het kunstgebit verder beschadigen en is het moeilijker te repareren. '' Zo gelijmd !!  kunnen we in dit geval geen garantie geven !! ""
 • Lang blijven rondlopen met een kapot kunstgebit. Dit is niet alleen slecht voor de prothese, maar ook voor uw mond. Uw kaken slinken sneller als de prothese niet goed meer past, en dat gaat ten koste van de pasvorm. Bovendien kunnen scherpe randjes op het breukvlak uw tandvlees beschadigen.

 

Alles kan stuk gaan, dus ook uw kunstgebit. Hoewel een prothese gemaakt is van zeer sterk kunsthars, kan het kunstgebit bijvoorbeeld beschadigen. Een paar voorbeelden van beschadigingen bij een kunstgebit:

 • Het kunstgebit is doormidden gebroken;
 • Er zit een klein (of groter) scheurtje of barstje in de prothese;
 • Er is een tand of kies afgebroken;
 • Een kies of tand is uit de prothese losgeraakt;
 • Er is een klein hoekje van de prothese afgebroken.

Voor alle beschadigingen geldt dat u snel een kunstgebit reparatie nodig heeft. Met een kapot kunstgebit is het namelijk maar lastig eten, lachen en praten.

Oorzaken voor kunstgebit beschadiging

Hoe kan een kunstgebit kapot gaan? De meest voorkomende oorzaken op een rij:

 • Een kunstgebit kan vallen. Dit kan bijvoorbeeld gebeuren tijdens het schoonmaken van de prothese. Als het kunstgebit dan op een stenen vloer valt, kan het breken of kunnen er tanden of kiezen uitvallen.
 • Een kunstgebit kan beschadigen doordat het niet goed past. Er kunnen dan tijdens het kauwen of afbijten scheuren of barstjes in de prothese ontstaan, bijvoorbeeld omdat er teveel spanning op de basis komt. Een slecht passend kunstgebit kan overigens nog meer problemen veroorzaken, zoals een slechte adem.
 • De prothese kan beschadigen als u op iets hards bijt. Het openen van een kroonkurk met uw kunsttanden is bijvoorbeeld echt geen goed idee.

Wel doen:

 • Neem afgebroken tanden en/of kiezen mee naar de tandarts of tandprotheticus. Vaak kunnen deze elementen weer eenvoudig worden teruggeplaatst in de prothese
 • Ga zo snel mogelijk langs de tandarts of tandprotheticus voor een kunstgebit reparatie. Hoe eerder uw prothese gemaakt wordt, hoe sneller u weer normaal kunt eten, praten en lachen.

Snel uw kunstgebit laten repareren

Een kunstgebit reparatie kan gelukkig meestal nog dezelfde dag plaatsvinden. Veel tandheelkundige klinieken hebben zelfs een spoedreparatie-service waarbij u ook ’s avond en in het weekend terecht kunt. Een tandtechnicus of een tandprotheticus doet de reparatie zelf, zij beschikken tenslotte over een tandtechnisch laboratorium. Een tandarts die niet beschikt over deze service zal het gebit moeten doorsturen naar zo’n laboratorium.

Reparatie met afdruk

Soms moet er voorafgaand aan de kunstgebit reparatie eerst een afdruk van uw kaak worden gemaakt. Dat is bijvoorbeeld nodig als het kunstgebit gebroken is en het breukvlak door de basis heengaat (het deel van de prothese dat op de kaak rust). De tandarts of tandprotheticus maakt dan een afdruk met het kapotte kunstgebit in uw mond. Hiermee wordt een gipsen model gemaakt op basis waarvan het kunstgebit wordt gerepareerd. Op deze manier weet u zeker dat het gebit na de reparatie weer goed zal passen.

Reparatie zonder afdruk

Er is geen aparte afdruk nodig als er een tand of kies losgekomen is uit uw kunstgebit, of als er een tand doormidden gebroken is. Neem de losse tand of kies altijd mee bij een kunstgebit reparatie. Als het element nog heel is, kan deze weer vastgezet worden. Dat is wel zo prettig, want bij een nieuwe tand of kies kan er kleurverschil optreden, zeker als uw kunstgebit al wat ouder is.

Hoe lang duurt een kunstgebit reparatie?

Meestal duurt een kunstgebit reparatie niet zo lang. Vaak is het klusje al binnen anderhalf uur geklaard. Het kunstgebit is dan klaar terwijl u wacht. Zo hoeft u de prothese niet lang te missen. Uiteraard hangt de tijdsduur ook af van de soort reparatie. Is uw kunstgebit ernstig beschadigd, dan duurt de reparatie wat langer dan wanneer er slechts een klein hoekje is afgebroken. Als uw tandarts geen tandtechnisch laboratorium in de praktijk heeft, dan moet het kunstgebit misschien worden opgestuurd naar een tandtechnicus. In dat geval kan de reparatie ook wat langer duren.

Vergoeding kunstgebit reparatie

Een reparatie van een volledig kunstgebit of klikgebit wordt meestal grotendeels vergoed vanuit de basisverzekering. Hier kunnen bepaalde voorwaarden aan verbonden zijn. Sommige verzekeraars vergoeden de reparatiekosten bijvoorbeeld slechts tot een bepaald bedrag. Vraag van te voren aan uw verzekeringsmaatschappij welke regels er gelden voor een kunstgebit vergoeding. Zo komt u niet voor vervelende verrassingen te staan. Houd daarbij ook altijd rekening met het ‘eigen risico’. Heeft u dit bedrag in hetzelfde kalenderjaar al opgemaakt aan andere medische behandelingen, dan krijgt u de kosten voor de reparatie (deels) vergoed.

Gaat het om het repareren van een gedeeltelijk kunstgebit, dan wordt dit niet vergoed vanuit de basisverzekering. Een aanvullende verzekering kan in dat geval uitkomst bieden.

Kunstgebit reparatie voorkomen

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Maar met een paar voorzorgsmaatregelen kunt u zoveel mogelijk voorkomen dat het kunstgebit kapot gaat. Een paar tips:

 • Laat uw kunstgebit regelmatig controleren door de tandarts of tandprotheticus. De behandelaar kan zien of de prothese nog goed past, wat het ontstaan van scheurtjes en barstjes helpt voorkomen. Als de pasvorm niet meer optimaal is, kan de tandarts het kunstgebit herstellen, bijvoorbeeld met een rebasing.
 • Houd bij het schoonmaken van het kunstgebit de prothese altijd boven een kom met water. U kunt ook de wastafel laten vollopen met water. Als het kunstgebit dan valt, vangt het water de klap op en kan het kunstgebit niet breken.
 • Bewaar de prothese in een speciaal bewaarbakje. Zo voorkomt u dat het valt, rondslingert of dat iemand er per ongeluk op gaat staan of zitten.
 • Reinig het kunstgebit met speciale reinigingsproducten (aff.). Gewone tandpasta kan krasjes in het oppervlak van de prothese veroorzaken.
 • Behandel uw kunstgebit voorzichtig. Gebruik het niet als flessenopener en vermijd het  afbijten van harde voedingsmiddelen, zoals rauwe wortels.

Rebasing ( opvullen prothese ) of "aanpassen gebitsprothese"

'Rebasen': het aanpassen van het kunstgebit of klikgebit
Wilt u ook zorgeloos kunnen eten?
Wanneer u al een tijdje een kunstgebit of klikgebit draagt slinken en veranderen uw kaken doordat er geen wortels van tanden en kiezen meer in de kaak zitten. Doordat uw kaken slinken, maar uw kunstgebit of klikgebit hetzelfde blijft, is de pasvorm van de prothese na een tijd niet meer optimaal. Dit kan problemen geven zoals:
• Loszitten van het kunstgebit/klikgebit, waardoor u niet meer goed durft te lachen, praten en eten
• Drukplekken (pijnlijke plekken op het tandvlees of op uw wang)
• Wildgroei van tandvlees

Maar let op! Een slecht passende prothese hoeft niet altijd voor klachten te zorgen.

Kunstgebit of klikgebit op tijd laten controleren

Wij raden u aan om twee keer per jaar naar de tandarts te gaan voor controle aan uw kunstgebit. Vuil kan ophopen onder uw kunstgebit of klikgebit.

Controle implantaten belangrijk voor de garantie

Bij een klikgebit op implantaten is een halfjaarlijkse controle ook zeer belangrijk voor de garantie
van uw implantaten. Problemen met betrekking tot de implantaten kunnen dan voorkomen worden of op tijd worden opgelost. Zo behoudt u altijd uw garantie en bent u verzekerd van een optimale en langdurige implantaat voorziening.

Gratis Prothese Check


Heeft u last van uw kunstgebit of klikgebit? Of bent u al heel lang niet meer op controle geweest?
Een gratis prothese check is dan de oplossing! Tijdens deze check wordt gekeken of uw
kunstgebit nog goed in uw mond past. Deze check is éénmalig en geen vervanging van de
periodieke controle, maar kunt u wel gebruiken wanneer u twijfelt of uw kunstgebit nog goed zit.

Producten

Submit

Over ons

Submit